Pau Cendawan Viral Sedap!

September 22, 2017

Hii..kembali bersiaran pada minggu ini setelah melalui fasa kemalasan tempohari.

Ok harini nak share pasal resepi pau cendawan. Pau cendawan ni first time makan last year, masa tu ada orang jual area rumah kat Paka ni. sebiji, RM 3.50 bak ang...tapi perghh memang sedap lah!

Rupa Pau Cendawan Viral tu.

So baru-baru ni, ternampak kat FB ada orang share resepi pau cendawan ni...dan Wani pun try...first time buat, tak jadi wei!!! cerewet jugak lah nak buat pau ni rupanya...first attempt tu, terbiar doh kembang terlalu lama...patutnya 10 minit terbiar sejam lebih! lepas dah bentukkan, terbiar lagi 2 jam lebih! HAHA. jadinya pau masa first tu leper, sebelum kukus ok naik cantik tapi lepas masak dia mendap balek dan meleper...rasa wise pun, rasa masam! kawan kt FB cakap. mungkin sebab terbiar lama atau terlebih yis! so i did a few tweaks on the recipe and finally second attempt menjadi! alhamdulillah!

Ok, takmo bebel banyak-banyak. ni dia resepinya.Wani copy paste from FB. I will include my remarks on the redepi as well. :D

Resepi Pau Cendawan Viral Sedap

Resepi Inti Pau Cendawan Viral



2 biji bawang holland (dikisar atau didadukan) - guna 1 pun cukup - Wani kisar je.
3 biji ubi kentang (diparut) - tak letak pun takpe
1 tin cendawan butang (didadu)
1 mangkuk isi ayam (dicincang sedang2)
1/2 tin kecil sup cendawan
1 sd teh serbuk ayam
3 sd besar butter untuk menumis
3 keping cheese - wani guna 4, hahaha
Sedikit lada hitam dan garam untuk perasa

1) Cairkan butter, tumis bawang holland hingga layu.
2) Masukkan serbuk ayam dan isi ayam, tumis hingga separuh masak.
3) Masukkan parutan kentang. Tumis hingga kentang agak lembut.
4) Terjunkan cendawan butang dan sup cendawan.Adjust kepekatan sos, if pekat sangat masukkan air sket.
5) Masukkan keping cheese dan lada hitam.
6) Rasa dulu sket, if dah masin tak perlu garam, kalau tak maka tambahla garam untuk keamanan sejagat. Siap. Biarkan dia sejuk kat suhu bilik. Bukan apa, senang nak letak dalam doh jap gi.


Untuk topping coklat


1 sd besar tepung beras
1 sd besar serbuk coklat
Sedikit air suam

- Bancuh ketiga ni sampai texture dia macam kita main water color dulu..hehe.Ketepikan. Lepas dah masuk inti pau tu nanti kita cat atas permukaan pau tu ye.

Resepi Doh Pau































2 cwn Tepung Pau
1 sd teh baking powder - masa first attempt tak letak, guna recipe lain.sebab tu takde dalam gambar.
1 sd teh garam - jangan terlebih ya

1 sd teh instant yis
2 sd besar gula pasir
2 sd besar susu pekat manis
120 ml air suam - suam tau, jangan panas sangat, jangan sejuk sangat, suam!

1 sd besar shortening

1) Masukkan gula + susu pekat + air suam dalam bekas lain. Kacau sampai gula hancur, then masukkan yis. Tunggu yis kembang, berbuih..dalam lebih kurang 15-20 minit gitu.

2) Sementara tunggu yis kembang, boleh la satukan tepung pau, baking powder dan garam dalam satu bekas untuk gaul adunan nanti. Kacau bagi dia rata, nak senang guna whisk.
Rupa yis yang dah kembang.Yang ni wani guna yis Saf Instant.



Ini rupa yis dah kembang...tapi ni yis Mauripan. lain yis lain hasilnya. asal berbuih udoh.
3) Lepas yis kembang, masukkan yis ke dalam bekas adunan yang ada tepung tadi. Uli sebentar. Kemudian barulah masukkan shortening. Uli sampai adunan lembut dan doh tak melekat di tangan. Kalau keras, basahkan tangan dengan air suam dan uli. Kalau lembik sangat, tambah tepung sikit2 masa uli tu. Tekstur doh tu patutnya jadi macam cuping telinga. Tapi kalau tak jadi, asalkan doh lembut sudah. Sebab wani dah try buat 3 kali, kali pertama cepat lembut, kali kedua tak jadi lembut sangat, kali ketiga sederhana. tapi end up pau tu gebu je hee. mungkin depends kat yis kot, lain jenama lain speed reaction dia..lepas dah habis uli, bulatkan doh dan tutup adunan dengan kain lembap..biarkan doh berehat selama 20 minit..


4) Lepas 20 minit, tumbuk doh manja-manja gitu untuk keluarkan angin dia. uli lagi sekali kejap. time ni dah rasa doh tu lembut by right.Bahagikan doh kepada 10 bahagian, Wani timbang 30g per doh kecil.then. boleh la proceed masukkan inti pau. Lepas masukkan inti, bulaltkan doh dan sapukan bancuhan coklat atas tu. jangan pekat sangat, lite-lite je. Masa sapu tu tak nampak lagi rekahan, tapi lepas 40 minit tu haaa cantik gitu merekah ala2 cendawan lah.

5) Lepas siap masukkan inti, biarkan doh berehat selama 40 minit. Jangan terlebih! Nanti jadi macam Wani, rasa masam doh tu.. biasalah kita duk lipat baju lah jemur kainlah, so terlupa pulak ada pau. hahah. nak selamat set la alarm.

6) Dah lepas 40 minit, terus kukus atas dapur guna pengukus ye. Guna api sederhana besar. Masak lebih kurang 10 minit je. Kalau nak frozen kan, masak 5 minit je. Lepas tu siap dan boleh la nak makan~~~yummy!



Hasil lepas diuli kali kedua.

Lepas bahagi doh. yang ade coklat kat atas tu dah isi inti. nanti doh tu kembang lagi baru nampak rekahannya.
Letak inti kat tengah.
TIPS: kat tengah doh tu make sure tebal sikit, belah tepi nipis sikit takpe. sebab nanti takut pau tu naik dalam pengukus lepas tu mendap balek lepas masak. Learnt that the hard way.huhu.

ni haa rupa lepas biar 40 minit.. pau tu jadi kembang lagi..eh tapi yang kat pic atas ni  masar first attempt wani terbiar 2 jam..memang kembang semangkuk jawabnya..hahaha.

Kukus lah ia sejurus lepas 40 minit tu...penutup pengukus tu kena balut dengan kain ye..takut nanti wap air jatuh atas pau lalu menghasilkan pau yang berkedut dan tak cantik...


Gambar atas ni masa first attempt. Overproofing katanya. Leper. Masam rasanya.


ni pulak gambar second attempt. Alhamdulillah berjaya.gebu, lembut, dan tak masam pun.
ternyatalah first attempt tu terlebih yis dan terlebih proof.


Buat pau ni by far resepi paling susah lepas buat pandan gula melaka cake. Tapi since dah berjaya buat, rasa senang lah pulak. :P boleh lah pasni nak buat pau kaya pulak ke..heheheh.

You Might Also Like

0 comments