Donut Pandan Gebu tanpa uli!
September 13, 2017
Malam kelmarin, saya terasa terlebih rajin pula. Siangnya, duduk scroll IG, ramai pula orang yang saya follow duk buat Donut Pandan Gebu ni. Teruja lah pulak, tengok hasil masing2.
Resepi donut ni saya cedok daripada FB juga, daripada salah seorang ahli group FB Masak Apa Hari Ini. Bestnya resepi ini, sebab tak perlu nak uli lama-lama doh tu. dan bahan-bahan dia pun kebetulan ada kat rumah. Biasanya kalau meroti ni, orang guna tepung high-protein atau tepung roti kan? resepi ni guna tepung gandum je, tapi maintain gebu. OK lah, jom tengok bahan-bahannya pula.
Resepi Donut Pandan Gebu tanpa Uli
Bahan-bahan
Bahan A
4 cawan tepung gandum
2 sd teh baking powder
2 sd besar butter / mentega
1 sd teh garam
Bahan B
1 peket yis (11 g) - saya guna instant yis
2 sd besar gula
2 sd besar susu pekat
1 cawan air pandan - saya blend 6 helai daun pandan + 1 cawan air suam, kaler donut jadi hijau cuma kurang rasa pandannya, mungkin kualiti daun pandan pun main peranan juga.
Cara-cara:
Tu diaa.saya terbiarkan ia lebih 10 minit. tu yang kembang over tu. |
3.Masukkan bahan B yang dah kembang tu ke dalam bekas Bahan A.Gaul hingga rata. Adunan akan jadi sedikit lembik dan melekit di tangan. Tapi jangan risau, gebu punya. Biarkan doh rehat selama 45 minit - 1 jam, sehingga ia berkembang dua kali ganda saiz asal. - tapi dalam kes Wani, adunan tak jadi lembik pun, dia jadi mcm doh kuih, just nice ,tak melekit di tangan. although ramai blogger lain buat jadi lembik dan melekit. tak tahu lah mana silapnya, tapi still gebu tau!
Kalau nak tau yis tu aktif ke tak, bila masuk tu dia berbuih, haa aktif la tu.kalau tak berbuih, mungkin tu yis yang dah lama kut. |
Sebelum rehat. |
Selepas rehat. Donut tu makin kembang, perasan tak? kalau nak skip 15 minit tu boleh tapi nanti kuranglah gebunya..hehe. |
Hasil lepas goreng. :D |
0 comments